Je huid en de overgang

 

Zowel voor als tijdens en na de menopauze gebeurt er van alles met je huid. Je huid wordt dun als gevolg van een algemeen tekort aan vitamine A, beschadiging door de zon, het verlies van geslachtshormonen, algemene veroudering en gebruik van cortisonen. Het hormoon oestrogeen heeft een direct invloed op je huid. Wat merk je daarvan?

 

Oestrogeen en collageen

Door de afname van oestrogeen daalt het collageen in je huid jaarlijks met 2,1% en de dikte van je huid neemt ook met 1,1% af. De elasticiteit van de huid in de overgang neemt jaarlijks ongeveer 0,55% af.

 

Gevolg: rimpels, slappe huid en ingevallen wangen en doorschijnende huid

 

Oestrogeen en hydratatie 

In de huid zitten van nature waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur. Wanneer de productie van oestrogeen daalt, daalt de aanwezigheid van deze stoffen ook, waardoor de huid minder goed water kan vasthouden. Ook de huidbarrière en talgproductie, waar oestrogeen bij helpt, zullen gaan afnemen.

 

Gevolg: een droge huid 

 

Haargroei en puistjes

Ook ongewenste haargroei en puistjes kunnen in en na de overgang voorkomen. Dit heeft indirect ook weer met oestrogeen te maken. Doordat de productie van oestrogeen daalt, heb je relatief gezien meer van het mannelijk hormoon testosteron in je lichaam.


Gevolg: ongewenst gezichtshaar, vergrote poriën en puistjes

 

 

Hormoontherapie?

Nu lijkt de behandeling simpel: een oestrogeen-cocktailtje. Maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Hormoontherapie kan het risico op het krijgen van baarmoederkanker en borstkanker verhogen. Ook neemt het risico op het krijgen van trombose toe. Ze zijn druk bezig met onderzoek naar het effect van specifieke oestrogenen die wel de conditie van de huid gunstig beïnvloeden maar niet de nadelige bijverschijnselen hebben. Tot die tijd hou ik me ver van hormoontherapie.

 

Als je de huid niet helpt door ze goed te voeden met alle elementen die bijdragen tot gezonde celfuncties, dan zal je een slecht gevoede huid krijgen. Net zoals de mens heel mager wordt  door honger en ondervoeding, wordt ook de huid heel dun bij een gebrek aan essentiële vitamines en voedingsstoffen. Hoge concentraties vitamine A, C en antioxidanten zijn een must voor de huid in deze fase van je leven. En...........veel vakantie, qualitytime met familie en vrienden en gezond eten!

 

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat gezonde, gelukkige vrouwen die hun lichaam goed verzorgen later de overgang in te gaan dan depressieve vrouwen die de neiging hebben zichzelf te verwaarlozen?

 

 


Contact:

Fort Isabella

Reutsedijk 7

5261 PC  VUGHT

E: info@touttoet.nl

T: 06-37323774