Wat is schoonheid?

Wat is schoonheid?

 

Wikipedia:

Schoonheid is een idee of gevoel van aangenaam uiterlijk of innerlijk, uitstraling van een persoon, dier, (kunst)object, landschap of aangenaam geluid, in het bijzonder muziek. Schoonheid is niet volledig subjectief.

 

Schoonheid is vandaag de dag nog steeds iets dat door een groot aantal (o.a. psychologen, filosofen) mensen wordt bestudeerd. Het blijft een veelzijdig begrip. Het kan gaan over esthetische aspecten of over iets spiritueels. Bestaat er eigenlijk wel een definitie wat schoonheid precies is? Is het subjectief of objectief? Blijkbaar is het wel iets universeels, verschillend in culturen en overheving aan de tijd.

In de prehistorie hield men van ronde vormen: grote borsten, een dikke buik en een flink achterwerk. Het uiterlijk stond in verband met vruchtbaarheid. In de tijd van de Grieken en Romeinen veranderde het schoonheidsideaal. Mannen behoorden een gespierde bouw, lange benen en een sterke kaaklijn te hebben en voor vrouwen bleef vruchtbaarheid bepalend. De twintigste eeuw staat bekend als de eeuw waarin vrouwen zich sterk afzetten tegen schoonheidsidealen. Korte haren, broeken en wijde truien kwamen veel voor. Vrouwen wilden er sportief en slank uitzien. 

 

'Wanneer een baby een aantrekkelijk en een onaantrekkelijk

gezicht te zien krijgt, wordt het getrokken naar

het aantrekkelijk gezicht'

 

Schoonheid universeel en van nature bepaald?

Psychologen stellen dat wat als aantrekkelijk wordt gezien grotendeels universeel en van nature bepaald is. Uit onderzoek blijkt dat mensen tot op zekere hoogte gevoelig zijn voor make up of plastische chirurgie. Baby’s zijn er minder gevoelig voor. Wanneer een baby een aantrekkelijk en een onaantrekkelijk gezicht te zien krijgt, wordt het getrokken naar het aantrekkelijk gezicht. Hieruit blijkt dat het herkennen van aantrekkelijkheid is aangeboren. Vrouwelijke gezichten met make-up zijn voor baby's, in tegenstelling tot voor volwassen mensen, minder fijn om naar te kijken. Volwassenen vinden dat make-up een vrouw mooier maakt en ‘schattige’ kinderlijke trekken geeft (zoals volle lippen met rode lippenstift en grote ogen met mascara en eyeliner). Vrouwen met een kinderlijk gezicht zien er jong uit en dat heeft tot gevolg dat mannen hen zien als vruchtbaar. Vruchtbaarheid is dus (onbewust) nog steeds erg belangrijk voor het schoonheidsideaal. 

Zit schoonheid in je?

Niets is mooier dan iemand die lekker in zijn vel zit: de energie die je uitstraalt is ontzettend aantrekkelijk! En iemand die bijvoorbeeld ongelukkig is met zijn werk of tegen een depressie aan zit kan er veel ouder uit zien. Als je lekker in je vel zit, ben je minder bezig met rimpels tellen. Schoonheid gaat mijns inziens dus vooral om hoe je jezelf verzorgt, van binnen en van buiten.

Q: Wat is schoonheid voor jou?

Commentaren: 1 (Discussie gesloten)
  • #1

    Gilberto Neiss (zaterdag, 04 februari 2017 19:13)


    Awesome! Its actually awesome piece of writing, I have got much clear idea regarding from this article.

Contact:

Fort Isabella

Reutsedijk 7

5261 PC  VUGHT

E: info@touttoet.nl

T: 06-37323774