Gezond van binnen is mooi van buiten

Recentelijk volgde ik een workshop van Laviesage, een merk van kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen. Het ging hier heel erg over gezonde voeding in relatie tot de huid. Tijdens een heerlijke lunch viel mijn oog op een kookboek van Rineke Dijkinga, orthomoleculair en natuurgeneeskundige. Zij houdt zich vooral bezig met preventieve gezondheid en daardoor gezond oud worden. Op haar site vind je ook veel recepten. Maar aangezien ik erg geïnspireerd ben om nog meer met gezonde voeding aan de slag te gaan, zal ik ook regelmatig lekkere recepten delen.

Recept regenboogsalade

Ingrediënten:

- 1 groot blik kikkererwten of 2 kleine

- 3 bosuien in reepjes gesneden

- 1/2 gele paprika

- 4 tomaten in stukjes gesneden

- 1 blik artisjokharten

- 2 blikjes wilde zalm of 150 gram geiten/schapenkaas of 150 gram gehakte noten

- 2 tenen knoflook

- 2 eetlepels pijnboompitten of zonnebloempitten

- 1/2 plantje fijngesneden basilicum

 

Voor de dressing:

- 1 1/2 eetlepel fijngesneden gedroogde basilicum

- flinke scheut olijfolie

- flinke scheut hennep- of koolzaadolie

- peper

- snufje (kruiden)zout

- honingmosterd

- appelazijn

- 1 1/2 eetlepel zure room

 

Bereiding:

Kikkererwten goed afspoelen onder de kraan. Meng alle ingrediënten (behalve de pijnboom-/zonnebloempitten, de uitgeperste teen knoflook, verse basilicum) door elkaar en laat ze een paar uur intrekken. De pijnboom-/zonnebloempitten en de knoflook op een heel zacht vuurtje bruin laten worden en af laten koelen. Pas op het laatst over de salade doen. Daarna de verse fijngesneden basilicum erover doen.

 

Eet smakelijk!!

 

Gezondheidstips:

Deze salade zit vol antioxidanten, voedingsvezels en gezonde vetten en groenten. Tekorten aan deze stoffen worden in verband gebracht met al onze welvaartsziekten. 

 

Door vaker rauw voedsel op het menu te zetten behoud je enzymen (om de spijsvertering goed te laten verlopen) en belangrijke vitamines als B6, B12 en foliumzuur.  Deze gaan bij verhitten, bewerken en bewaren grotendeels verloren.

 

Een van de effecten van tekorten aan deze B-vitamines is dat je stemming daalt. Deze tekorten ontstaan niet alleen doordat de vitaminen te weinig in onze voeding voorkomen. Ook veel medicijnen zorgen dat je ze minder tot je beschikking hebt. Dit zijn medicijnen als de pil, metformine, sulfasalazine, anti-epileptica, maagzuurremmers etc. Bij gebruik van die medicijnen zou je dus deze stoffen nog regelmatiger op het menu moeten zetten. En ze wellicht nog aanvullen met een supplement.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact:

Fort Isabella

Reutsedijk 7

5261 PC  VUGHT

E: info@touttoet.nl

T: 06-37323774